De 1e week

1.JPGDit is de omvang van Chamook haar buik op 8 december, 12 dagen voor de bevalling. Ze zal uiteindelijk 5 kilo aankomen. Ze begint op het eind last te krijgen van haar buik. Rennen doet ze niet meer, nu gebeurt alles op een drafje of in flinke looppas. Zelfs het naar het bos gaan doet ze de laatste week wat met lange tanden en dat zegt heel wat.

Chamook is uitgerekend op 25 december maar al op 20 december, dag 58 van de dracht, zal ze in de avond haar pupjes krijgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chamook lijkt volleerd. In alle rust, liggend op haar zij, werpt zij haar eerste pup, bijt de navelstreng door, eet de nageboorte op en begint vervolgens de pup droog te likken. Uiterst zorgzaam is ze zich van haar taak bewust. Tussen de pups door krijgt ze wat rust. De ene keer wat meer dan de andere keer.

In het totaal worden er op die rustige manier 6 puppen geboren, eerst een teefje, dan 2 reuen, weer een teef, een reu en als laatste een teef. De pupjes drinken onmiddellijk en Chamook lijkt snel hersteld. Wel is ze nog erg moe. Ze slaapt die nacht maar mondjesmaat en ik ook. Ik slaap naast haar op de bank, ik moet de boel toch wat in de gaten houden is mijn menselijke gedachte. (hoe doen die wolven dat toch zonder eigenaar!!!!!!!!!) Als Chamook met veel moeite die avond even in de tuin een plas wil doen kost het haar bij terugkomst wat puzzelen hoe ze weer in de werpkist moet gaan liggen zonder op of tegen een pup te gaan zitten. Deze laten flink van zich horen bij de minste aanraking hoe klein ze ook zijn.

 

Namen

Voor mij is het geven van een naam iets persoonlijks. Tijdens mijn wandelingen met de honden loop ik altijd over namen na te denken en schrijf die thuis meteen op. Ook als er geen nest in het vooruitzicht is gaan namen door mijn gedachten. Omdat een naam voor mij zo belangrijk is doe ik er dan ook lang over voordat deze aan de pup definitief naam wordt toegekend. Het hele gezin wordt erbij betrokken maar vooral mijn man snapt die namengekte van mij niet helemaal of helemaal niet. De uiteindelijke keus maak ik toch wel zelf. Maar deze keer zit er van iedereen iets in.

Zo hebben we gekozen om het B nest een klassiek tintje mee te geven aangezien wij allebei enorm van klassieke muziek houden.

 

De teefjes heten:                                           De reuen heten:

Baroes Bruch                                                Barree Bartók

Bindi Bach                                                     Baco Berlioz

Beli Bizet                                                        Brai  Brahms

…………..en natuurlijk krijgen ze als achternaam….VAN DE WOLVENSTAM

 

Na eerst met veel gekrab en gescheur haar ‘hol’ op orde te hebben gebracht brengt Chamook om 21.10 u op maandagavond 20 december 2010 haar eerste pup ter wereld.

2  1e pupje Baroes.JPG

Dit eerste hondje, een teefje, zal later de naam Baroes Bruch krijgen

3.JPG 4.JPG

Baco, Barree en Baroes                                             Het 6-tal is geboren.

Nog wat foto’s van de periode vlak na de bevalling.

5.JPG 6.JPG

Nog wat verrast kijkt Chamook naar het gefriemel bij haar buik. Uiteindelijk liggen ze alle 6 te drinken, nummertje 6 tussen de achterpoten dus onzichtbaar voor het oog.

7.JPG 8.JPG

De puppen zoeken constant contact met elkaar. Het is vertederend hoe ze op en tegen elkaar liggen. Het levert leuke knusse plaatjes op. Soms zie je door al het haar niet precies wat bij wie hoort.

9.JPG 10 Bindi en Beli.JPG

Chamook lag de laatste dagen voor de bevalling graag op haar rug. Nu doet ze dit ook tijdens het voeden. De twee pupjes Beli en Bindi liggen lekker te slapen op Chamook haar poot.

11 Bindi en Brai.JPG

Een mooi kerstplaatje, Bindi in het rood en Brai in het groen.

 12 Brai (1).JPG

Het kopje van Bindi is nog zo klein als je het vergelijkt met de poot van Chamook.

Het valt niet mee om die van die nog donkere hondjes een duidelijke foto te maken. Ik hoop dan ook dat het de komende weken wat beter gaat lukken.

A Baroes (1).JPG B Baroes (2).JPG

Baroes Bach geboren 21.10 uur                       geboortegewicht 297 gram

 

C Barree (1).JPG D Barree (2).JPG

Barree Bartók 22.15 uur                                    geboortegewicht 307 gram

 

E Baco (1).JPG F Baco (2).JPG

Baco Berlioz  22.25 uur                                     gewicht volgende dag 323 gram

G Bindi (1).JPG H Bindi (2).JPG

Bindi Bach 23.11 uur                                         geboortegewicht 180 gram

 

I Brai (2).JPG J Brai (2).JPG

Brai Brahms 23.56 uur                      gewicht volgende dag 290 gram

 

K Beli (1).JPG L Beli (2).JPG

Beli Bizet 00.07 uur ( de enige geboren op 21 december 2010) geboortegewicht 316 gram

Twee puppen waren na de geboorte zo snel met drinken dat ik ze niet direct na de geboorte heb gewogen. De volgende ochtend waren ze allemaal aangekomen.

P1060195.JPG

Op kerstavond hebben wij altijd ons gezellig samenzijn met het hele gezin. Omdat wij bij de planning er nog vanuit gingen dat Chamook nog moest bevallen wilden we niet veel drukte om haar heen hebben en besloten we deze avond te vieren bij mijn zoon, 5 minuten rijden.

Omdat ik het toch wel spannend vond om Chamook met haar puppen achter te laten hebben we haar via de webcam in de gaten gehouden. Regelmatig was ze middelpunt van de avond. En ook nu ik er niet was kon ze het natuurlijk allemaal alleen. Zó doet een wolf dat nou ook!!!

 

Op de volgende foto’s is te zien hoe zwaar de puppen zijn op 1e kerstdag nog geen 5 dagen oud.

M Baroes.JPG O Barree.JPG

P Baco.JPG P2 Bindi.JPG

N Brai.JPG P1 Beli.JPG

Ondanks dat het toch kleine wezentjes waren zijn ze toch gemiddeld 300 gram. Alleen één kleintje viel op. Maar dit kleintje ontpopte zich als een strijdlustig hondje wat op een eigen manier zorgde bij de beste tepel te eindigen en meestal ook te beginnen.

 

De gewichten na de eerste week zijn:

Baroes            685 gram

Baree              685 gram

Baco               770 gram

Bindi                440 gram

Brai                 610 gram

Beli                  685 gram

 

Dit heeft Chamook toch allemaal maar goed gedaan!!!!!

 

 

Als afsluiting van de eerste week nog wat plaatjes.

 P1020637 - kopie.JPG P1020638 - kopie.JPG P1020641 - kopie.JPG P1020644 - kopie.JPG

P1060279 - kopie.JPG P1020646 - kopie.JPG

  P1060282 - kopie.JPG

Chamook is even haar kist uit gegaan en onder de tafel gekropen naast de kist. Ik zit op mijn knieen bij de puppen en als ik opkijk zie ik dat Chamook me vanonder de tafel in de gaten houdt.

P1060290 - kopie.JPG P1060292 - kopie.JPG

In alle houdingen vind je pupjes in de werpkist. Ze schijnen op allerlei manier comfortabel te liggen. Bijzonder.