Maand 9:  Daar zijn ze dan!!! (deel A)

Als eerste wil ik deze maand de eigenaren van Dierenpension Emmeloord  bedanken voor het maken van foto’s tijdens de pensionperiode van Bindi en voor de liefdevolle opvang.

 

 

Zelf maak ik al jarenlang met volle tevredenheid tijdens oud en nieuw en onze vakantie gebruik van de mogelijkheid Tilou en Chamook hier onder te brengen. Ik weet dat ze hier in hele goede handen zijn.

 

Omdat we nu zo midden in de vakantie vallen zijn er minder foto’s van de honden gemaakt als gebruikelijk. Toch weer een hoop leuke foto’s van nestgenoten.

Hier zijn ze dan weer.

         

Baroes Bruch                       Barree Bartók                  Baco Berlioz

  

 Bindi Bach                              Brai Brahms                       Beli Bizet      

 

BAROES

Hoe gaat het met Baroes

Marja:

Nu ze 9 maanden is begint ze heel aardig te puberen. Ze kan je dan met een stoďcijnse blik aankijken, alsof ze je wel zeggen, Zei je wat?

Als Kees haar s’ochtends uit de benche laat rent ze op een gegeven moment naar boven en gaat

voor de slaapkamer deur liggen wachten tot ik ook naar beneden ga. Er volgt dan een uitbundige begroeting

 

Saskia:

Een voorval tijdens een wandeling met Tilou, Chamook, Bindi, Baroes en Sam.

 

Bindi is tijdens de vakantie van Sonja, Mark en de kinderen een tijdje in pension geweest en na 9 dagen pension heb ik haar opgehaald en is ze nog 9 dagen bij mij geweest. Samen met Marja had ik een afspraak om met 5 honden te gaan wandelen. Marja was met Baroes en Sam al eerder op de afgesproken plek en de honden liepen al lekker rond. Toen ik aankwam, kwamen Baroes en Sam mij gedag zeggen. Ik deed de klep van de auto open en de honden sprongen uit de auto. Ik had ingeschat dat het een gezellige speelpartij zou worden ook omdat Baroes en Bindi elkaar natuurlijk goed kennen van de hondenschool. Maar er gebeurde iets wat ik totaal niet had verwacht.

De honden renden alle vijf het grote veld op waarop Sam en Baroes boven op Bindi doken. Bindi lag op de rug piepte en gaf zich totaal over. Tilou en Chamook kozen geen partij en gingen om de andere wat heen staan springen en blaffen. Omdat Baroes en Sam niet stopten en Bindi geen kant op kon, greep ik Baroes bij de haren en lijnde haar aan en Marja deed hetzelfde bij Sam. Tilou en Chamook bemoeiden zich er niet meer mee en hoefden ook niet te worden aangelijnd.

Het was nu noodzaak om de geschrokken Bindi geen extra aandacht te geven maar zo normaal mogelijk te doen hoe sneu ze er op dat moment ook uit ziet. Bindi was zo geschrokken dat ze niet meer mee wilde lopen.. Op grote afstand volgde ze en steeds als Baroes of Sam naar haar toe kwam dook ze in de bosjes en maakte zich heel klein. Sam en Baroes werden weer aangelijnd.

 

Ik lijnde Bindi ook aan en lokte haar met me mee. Steeds kwam ze enthousiast  naar me toe maar eigenlijk was het meer steun zoeken. Als ze dan bij me was en ik door wilde lopen zette ze de hakken weer in het zand. O, wat moeilijk om haar niet enorm te troosten maar dat zou haar geen goed doen en haar angst zou alleen maar toenemen. Ik heb in het programma van Cesar Milan eens gezien dat honden aan elkaar worden gekoppeld met de riem dus ditzelfde deed ik ook met Bindi. Ik besloot hiervoor Tilou te nemen omdat ze daar gek op is. Het lukte Tilou niet haar mee te trekken omdat Tilou zelf ook niet helemaal in orde was. Dan maar proberen bij Chamook. En dit werkte. Chamook trok Bindi even mee  en Bindi kwam in beweging. Als Chamook ging draven draafde Bindi met haar mee en weldra liepen ze zij aan zij. Een mooi moment.

 

Toch was het uiteindelijke doel om de honden weer allen los mee te kunnen nemen. 

 

Bindi was alert maar toch redelijk ontspannen. Sam werd los gemaakt en hij negeerde Bindi. Daarna mocht Baroes weer los en ook zij negeerde Bindi. Als een van twee naar Bindi toe dreigden te lopen kregen ze een correctie van Marja wat prima hielp. Daarna hebben we Bindi losgemaakt en het ging goed. Eerst aarzelde Bindi nog wat maar toen ze zag dat het goed ging kon ze wat vrolijker meelopen.

 

We hebben expres een stuk gelopen om Bindi aan haar roedel te laten wennen. Eenmaal bij de auto kwam Baroes heel vriendelijk met een stokje naar Bindi toelopen en eind goed al goed, ze speelden samen.

 

Het is voor Bindi prima afgerond. Wat gebeurt er nu eigenlijk.

 

Baroes en Bindi kennen elkaar goed. Ze zitten al vanaf dat ze 10 weken zijn samen op puppycursus. Daar spelen en doen ze samen ervaring op. Wel is duidelijk dat Baroes heel zelfverzekerd en Bindi heel onderdanig is.

Nu was Baroes samen met roedelgenoot Sam. En samen voelden ze zich sterk. De meest onderdanige hond is meestal de dupe bij het ontmoeten van een ‘andere’ roedel maar ook als er trammelant uitbreekt in een bestaande roedel. Baroes en Sam doken op de onderdanige Bindi. De mede roedelgenoten van Bindi, Tilou en Chamook, zijn op dat moment al weer 9 dagen samen met Bindi en doen dus niet mee aan dit circus.

Omdat Bindi zelf niet onder Baroes en Sam uitkon moest ze wel een handje worden geholpen door beide honden van haar af te trekken.

Na een uurtje lopen voelden Baroes, Sam en Bindi dat ze nu een eigen roedel vormden samen met Tilou en Chamook. Bindi hoorde er helemaal bij, ze was een van de roedelgenoten.

Samen wandelen zaait eendracht.

Voor Bindi is het een goede leerschool geweest omdat het uiteindelijk goed is afgerond. Bindi werd een lid van de roedel. Als Bindi nu getroost was voor haar gedrag omdat het er zo zielig uitziet zou dit angstige gedrag beloond zijn wat haar alleen maar angstiger maakt. .

 

Het is ook duidelijk te zien wanneer Baroes of Bindi bij ons binnen komen. Baroes loopt bij ons naar binnen van, zo hier ben ik weer. Ze loopt gewoon, staart neutraal, direct de kamer in onderweg Tilou en Chamook begroetend. Geen enkel teken van angst maar wel duidelijk respect voor de oudere.

 

Bindi komt overblij binnen maar kruipend met een heel lage snelle kwispel. Ze is heel druk, kruipt bij iedere begroeting van Tilou of Chamook in elkaar en doet een aantal deemoedplasjes. Ze wil zo graag aardig gevonden worden en doet daarvoor haar uiterste best.  Ze is, ondanks dat ze hier toch vaak komt, zeer onderdanig. Na een kwartiertje raakt ze aan de situatie gewend en kan het dan ook goed aan als Tilou of Chamook naar haar toe komen. Dan vertoont ze ontspannen gedrag. Naar mate ze hier vaker komt wordt ze wel zekerder. Oefening baart kunst.

 

Twee even oude puppen die toch zo anders toenadering zoeken. Bijzonder nietwaar!.

 

   

Met een kluif verstopt Baroes zich in de hortensia hopend dat ze zo onzichtbaar is voor maatje Sam

 

   

De tuin bij Marja is groot genoeg om ook met de frisbee te spelen.

 

Trotse Baroes met het ‘schoteltje’

 

Baroes weer op bezoek, heerlijk om haar met regelmaat in huis te hebben.

  

   

  

BARREE

Hoe gaat het met Barree

De baasjes van Barree zijn deze maand op vakantie geweest en de honden hebben in pension gezeten. Deze maand dus geen foto’s van Barree.

Maar wat wel opvalt aan deze foto is dat ze constant de weg naar Barree hebben gevolgd!

 

 

 

BACO

Samen poseren met zijn grote kleine vriendin.

 

 

 

Baco doet alsof hij wel een kippetje lust maar hij doet ze niets. Hij vindt ze alleen maar leuk.

 

 

Lekker liggen in de luie stoel

 

Een mooie lieve trouwe hondenkop

 

 

Samen met Kees, liefkozing en respect. Het is overduidelijk wie de baas is.