Maand 3: Daar zijn ze dan!!!        (Deel C)

En hier is hij dan, clown uit het nest Brai.

De eerste dag was het nog even wennen voor Nora, de Hollandse herder teef waar Brai bij is gaan wonen maar vandaag zijn ze al de dikste maatjes. Brai heeft goed geslapen, om half 4 heb ik hem vannacht een plas laten doen en toen heeft hij verder geslapen tot 7:30. Eet goed, is vrolijk en nergens bang voor. Nora corrigeert, laat met een grom weten wat wel of niet mag, maar met de hond van de buren erbij was heel duidelijk dat ze Brai zal verdedigen als die hond niet aardig genoeg was.

Even later slaapt hij bijna alle nachten door. De eerste paar nachten heb ik bij hem in de keuken geslapen, nu laten we de deur van onze slaapkamer op een kier dat we hem kunnen horen in zijn hokje. Wel met een plank ervoor zodat Nora niet ongevraagd binnen kan. Twee dagen terug begon ze te blaffen, toen bleek dat Brai aan het piepen was. dan komt ze ons dus waarschuwen. We hebben wel de tijden van eten wat aangepast, hij krijgt nog steeds 4 x per dag eten, maar de laatste keer wat eerder zodat hij echt nog goed geplast en gepoept heeft voor de lange nachtruk.

Omdat Brai nog niet ver mag lopen hebben we een draagzakje aangeschaft om toch met Nora een eind te kunnen lopen. Af en toe mag hij er even uit. Als hij weer terug moet is hij het er niet mee eens want hij doet niets liever dan alles zelf verkennen.

De eerste paar dagen is hij niet veel aangekomen, denk door overgang en wagenziekte etc. inmiddels weegt hij 6 kilo. je kunt ook echt zien dat hij al gegroeid is. Af en toe vind ik hem wel wat van een cyperse kat weg hebben net of hij ook streepjes heeft. en verder snapt hij al "zit" en "af". zit echt. Hij gaat zitten voor zijn bakje als hij eten krijgt. Af doet hij dan als je met vingers naar de grond te bewegen die hij dan volgt. Dan zeggen we af als hij dat goed doet, maar of hij dat al net zo door heeft als bij zit weten we niet. Maar dat komt wel. hij snapt dingen erg snel.

Met Brai/Bram gaat alles goed tot zeer goed hij heeft een grote eetlust, weegt nu 6.7 kg poten en rug worden langer slaapt van 23.00 tot 06.00 als er 's nachts wat aan de hand is, komt Nora ons halen meer en meer proberen we structuur bij Brai aan te leren. Speelt veel met andere honden, Brai vindt het geweldig in de tuin. We beperken die speeltijd wel, pups gaan nu eenmaal te lang door afgelopen mooie dagen is hij veel buiten geweest. Tussen nora en hem gaat het wonderbaarlijk goed, ze spelen veel samen, Nora heeft heel veel geduld met Brai. De honden van mijn ouders ( waarmee ze het erf delen ) beginnen zich ook wat toleranter op te stellen

Brai probeert de eenden van het erf te houden, hij heeft gelukkig niets op met katten. Staat al stoer op de brug tegen de postbode te blaffen en waken overdag proberen we in te perken denk dat de komende zomer we onze handen vol zullen hebben met Brai/Bram, maar ik denk dat we dat niet erg zullen gaan vinden...

Brai richt zich duidelijk op ons en reageert goed op zijn naam. Hij komt altijd als hij geroepen wordt en ligt het liefst op mijn voeten. Hij verliest mij niet uit het zicht. Al met al een actief hondje, beetje leven in de brouwerij.

 
Twee keer dezelfde Brai, twee keer anders

 
Klein hondje in zijn nieuwe omgeving                                              Nora zal Brai het zwemmen ook wel leren.

 
Wat is hij al weer veranderd. Lange neus en stevige poten.                      Benen geven hem toch nog veiligheid.


Maartje met Brai, twee maatjes

 

Brai was de lichtste qua vacht. Zal hij dat blijven?

 
Wat is water toch voor iedere pup iets bijzonders.

 
Zo stoeien Brai en Nora

 
 

En dan als laatste, de mooie donkere Beli die net een toverballetje is.

De eerste dagen gaat het prima met Beike.  Ze had even wat moeite met eten maar dat lukt nu ook beter. In het nest zat ze ook wel wat afzijdig om daarna toch te gaan eten. Beike speelt met de kinderen en crost door de tuin. Ze zit op de Martin Gaus puppytraining en reageert al op het gebaar van komen.

De eerste nacht in de bench piepte ze wat en twee nachten heeft ze om half 4 een plas gedaan. Daarna was het pas 6 uur dat ze zich meldde. Ze is nog angstig voor het verkeer en andere honden en heeft ook last van wagenziekte maar er wordt met kleine stukjes geoefend.

Het is een heerlijk hondje! Na een paar dagen lijkt het al alsof Beike er altijd is geweest. Ze scharrelt in de tuin, klimt op de stapel hout en plukt de planten kaal. De tuin is al echt haar terrein want bij onregelmatigheden slaat ze aan en gaat de staart recht omhoog. Dat zijn ook de momenten waarop beide oren overeind staan. In rust hangt nog steeds een puntje!

Ook went ze al aan onze konijnen. Ze leert rustig te zijn als ze in de buitenren lopen en regelmatig negeert ze ze al.

Haar socialisatie is in volle gang. Ze haalt mee de kinderen uit school, ze is bij de buur-koeien op bezoek geweest en bij het zorgpaardje. Het commando "kom" herkent ze aan het bijbehorende gebaar. Ook "zit" doet ze goed. Ik ben nu aan het oefenen met "blijf". Beike wordt zoveel mogelijk met gebaren getraind. Tijdens het spelen oefenen we de commando's kom, zit, af en blijf. Ook het commanda los is haar al duidelijk.

Ze is een heel slimme hond en het loslopen in het park gaat prima want ze luistert goed. Als ze zich veilig voelt speelt ze met andere honden.

Spelen doet ze het liefst met een lege plastic fles, die lekker herrie maakt. Ook valt ze op heel kleine dingen, zoals een oude kastanje of een knikker. Die gooit ze dan zelf weg en duikt en net als een poesje op. Ze kan zichzelf zo prima vermaken. Ze is per ongeluk al in ons vieze slootje achter het huis terecht gekomen, via het vlot van Joost. Toen ze eruit kwam rende ze als een dolle door de tuin en had dikke pret.

De boerderij met de koeien en het oude paardje zijn ook al niet meer eng. Ze loopt inmiddels onder het paard door en scharrelt over het erf. Met de pup daar speelt ze en als ze haar zat duikt ze onder het tuinstel, want daar kan Snoopy al niet meer komen. Ook een leuk verhaaltje is dat ze met een van onze konijnen dolt: Hasi is niet bang voor haar en als ze in het buitenhok loopt dan rent ze naar het gaas als Beike daar ligt, en samen rennen ze dan langs het gaas, de een buiten en de ander binnen de omheining. Gisteren heb ik het oude, blinde konijn in de tuin los laten lopen terwijl Beike aan haar mocht snuffelen of op haar plaats moest blijven. Dat ging prima! Ik denk dat ze op een gegeven moment ook met Hasi door de tuin kan rennen.

In ons gezin kent ze van ieder al zo de eigenaardigheden. Joost mag graag naast haar op het kleed gaan liggen en dan rusten ze beide uit, terwijl Beike zo nu en dan zachtjes aan zijn oor knabbelt. Marloes vindt het leuk om alleen met Beike te wandelen en gaat trouw met mij mee naar Martin Gaus. Opa en oma zijn er voor de aai over de bol en een knuffel op het kleed en bij Koos kronkelt ze om de benen als hij haar roept. Als het haar allemaal te veel wordt, dan zoekt ze een rustig plekje, in de bijkeuken of in de kamer van opa en oma en gaat daar dan slapen.

Saskia, Beike is een aanwinst in ons gezin, ze hoort er al helemaal bij en iedereen geniet van haar!

 
Beli heeft zo haar slaapplekjes gevonden.

 
Lekker in de tuin

 
Spelen met een veger, het hoeft niet veel te kosten om leuk te zijn.

 
De fascinatie van water. Wat is dat toch, dat doorzichtige goedje, het glinstert en kabbelt en is reuze leuk.

 
Even voelen misschien???                                                  Oma’s grote tuinhulp

 
Gebaren taal, heel duidelijk voor alle honden.            Wat blijft ze al keurig liggen!

 
Een droomhondje, die knappe fotogenieke Beli.

 
Met oma mee op stap.                                                                             Zo zit ze dan achter in de auto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Die donkere Beli wordt lichter en lichter.

 
Zou dat bot uit een laatje komen?                 En dan is het motortje weer even op.

 

CHAMOOK, TILOU, FAELAN

Tot slot nog even de honden waar het allemaal mee begon. Chamook is nadat de puppen waren vertrokken helemaal kaal geworden. Ze leek meer een korthaar dan een langhaar. Erg lelijk moet ik zeggen. Daarentegen zagen de puppen er allemaal lekker wollig en aaibaar uit.

 
Chamook nog niet eens echt helemaal kaal zoals ze uiteindelijk zal worden.

Tilou heeft een grote opvoedkundige taak op zich genomen. Ze heeft de puppen geleerd dat ze respect moeten hebben voor oudere honden. Ze heeft ze dan ook regelmatig op hun plaats gezet en dat doet ze nog steeds met Baroes en Bindi. Van haar kan ik nog wat leren!

  
Tilou is een gigantische wolbaal. Zij zit enorm in de vacht. Ze is qua gewicht een stuk lichter dan Chamook maar  ze lijkt veel zwaarder.

 
Mijn trots, mijn hobby, mijn Tilou en Chamook. Een geweldig stel……….meestal.

Maar als we Faelan niet hadden zouden Baroes, Barree, Baco, Bindi, Brai en Beli en niet zijn.

Faelan heeft in het Belgische hondenblad Woef gestaan. Hier een mooie foto van hem.